Stukje geschiedenis

Mijn naam is Jan Bakker en ik ben een Warmloper. Ik heb het ontstaan van De Warmlopers waar wij begonnen met een groep van 6 mensen tot en met nu meegemaakt. Je vraagt je nu misschien af hoe is deze loopbeweging ontstaan en waarom lopen jullie voor verschillende goede doelen? Graag wil ik je meer vertellen over het ontstaan van De Warmlopers. Het ontstaan van de Warmlopers ligt in het jaar 2007. Sinds 2011 wordt er gelopen onder de naam Warmlopers. Deze naam is bedacht door een van de lopers (Rokus Plantinga), die in dat jaar de halve marathon van Zwolle heeft gelopen.

Hardlopen deed ik al zo’n 25 jaar en ik was lid van Trim Westenholte, het huidige Loopsport Zwolle. Ik merkte bij mijzelf, dat ik mij niet meer zo goed kon “bewegen” binnen deze loopvereniging. In de snelste niveaugroep, waar ik mee liep, ging het mij te vaak over presteren. Als begin vijftiger begon ik dit steeds minder interessant te vinden.

In januari 2007 ben ik toen zelf begonnen met een groep van 6, nog onervaren, hardlopers. Ik vond het fijn om te zien en te ervaren, dat het mij lukte om het plezier in het hardlopen over te brengen. Als doel stelden wij ons om de Halve Marathon van Zwolle te gaan lopen. Een van de lopers vertelde, dat zijn vrouw in augustus van dat jaar naar een kindertehuis Noah’s Ark (http://www.nacmu.org/nl) in Oeganda ging om er als vrijwilligster te gaan werken. Spontaan werd besloten om sponsors te gaan werven om daarmee dit project financieel te ondersteunen.

In 2008 sloten zich meer lopers bij ons aan. Ook nu was er een van de lopers, die een goed doel aandroeg om voor te gaan lopen. Zijn tante is de oprichtster van het Lindafonds (voor verdere informatie zie: (www.lindafonds.nl) . Een fonds, dat in de Oekraine en dan m.n. in Kiev, diverse hulpverleningsprojecten opzet en uitvoert. Het fonds is genoemd naar de overleden dochter (Linda) van deze vrouw. Na het overlijden van haar dochter richtte zij dit fonds op.

Ik weet nog goed, dat ik in die tijd heel erg geraakt werd door haar verhaal. In 1994 is n.l. mijn dochter Janneke overleden aan  een hersentumor. Ik heb dit toen voor mijzelf gehouden en er niet verder over gesproken. Achteraf bezien is het hardlopen vanaf die tijd voor mij  sterk verbonden geraakt met deze ervaring. Ik ben mij er nog meer bewust van geworden dat gezondheid en kunnen sporten niet iets vanzelfsprekends is. Ik ervaar het als een cadeau, dat ik heb gekregen en wil dit graag delen met anderen. Wat ik nog extra mooi vind, is dat we met onze passie voor hardlopen andere mensen, die het in materieel en/of psychosociaal opzicht veel minder hebben financieel kunnen ondersteunen.

Zoals ik al in het begin vermeldde is aan onze hardloopbeweging  in 2011 de naam Warmlopers gegeven. Tegelijkertijd werd ik in 2011 gebombardeerd als het boegbeeld (nestor) van de groep. Ik zat hier toen niet direct op te wachten, maar langzamerhand ben ik het als een “eretitel” gaan beleven. Ik ben er trots op om het boegbeeld te mogen zijn van deze hele mooie groep lopers. Allemaal mensen, die hun passie voor hardlopen graag willen delen en daarnaast zich graag willen inzetten voor het welzijn en welbevinden van onze medemens.

Op onze website kun je een overzicht vinden van het geld, dat wij sinds 2007 bij elkaar hebben gebracht en voor welke goede doelen wij dit hebben gedaan. Wat mij betreft gaan we hier nog lang(er) mee door!

Een warme groet van
Jan Bakker